Smarriga grötpålägg

Jag gillar att experimentera med olika frukt- och bärsylter och puréer till Rickards gröt på kvällarna. Och så får han ofta det som blir över som ett mellanmål på dagarna.

Här är två favoriter:

Äpple- och aprikosmos
Ett äpple
Fyra torkade aprikoser
Gärna lite malda valnötter (ca 4-5 stycken), för det goda fettets skull
Vatten

Riv äpplet på den grova sidan av rivjärnet, skär aprikoserna i småbitar. Häll på lite vatten, typ en halv till en dl och koka upp. Låt koka en stund. Mal eventuellt ner lite valnötter (eller andra goda nötter) med mandelkvarn. Koka tills det är lagom grötigt och aprikoserna är mjuka. Rör ner hälften i gröten, spara resten.

Fikon- och hallonmos
Fyra fikon
Lite malda nötter
Ett gäng frysta hallon, gärna självplockade förstås

Skär fikonen i småbitar, koka upp med lite vatten. Mal ner lite nötter. Låt koka tills det blir simmigt och fikonen är mjuka. Det kan behövas lite mer vatten. När det är lagom konsistens, lägg frysta hallon i stavmixerbägaren och häll på fikonmoset. Mixa. Rör ner hälften i gröten. Det här blir så gott att jag äter upp det som Rickard inte orkar...